Karma Trinley Ling

Boeddhistische meditatie & studie groep

Karma Kagyu Boeddhisme

Beatrix Hoeve 37, 2804 HC Gouda, Nederland

 https://www.facebook.com/KarmaTrinleyLing

karma.trinley.ling@gmail.com

06 16 74 23 02 (Hanna)

Boeddhisme

Boeddhisme is een weg die leidt naar het ervaren van blijvend geluk in blijvende waarden.

Ieder wezen is op zoek naar geluk en wil lijden vermijden. De meeste dingen, waar we geluk van verwaachten blijken uiteindelijk niet van blijvende duur. De boeddha herkende dit 2500 jaar geleden en ging op zoek naar duurzame waarden. Hij bereikte wat verlichting genoemd wordt, een ervaring van duurzaam geluk. Deze ervaring wilde hij voor iedereen beschikbaar maken en begon de weg naar dit blijvende geluk te leren. 

Hierdoor onderscheidt zich boeddhisme dan ook van andere religies oftewel 'godsdiensten': Boeddha wilde geen volgelingen, maar collega's. Het gaat niet om geloven in verlichting, maar om het ervaren daarvan. Niets wordt gedaan om de boeddha te eren, maar om onze eigen geest te ontwikkelen.

Ook in de begrippen van 'psychologie' of  'filosofie' laat boeddhisme zich niet vatten. Waar psychologie veranderingen teweeg brengt in verhouding tot jezelf en anderen en daardoor problemen vermindert, doelt boeddhisme op het ervaren van non-dualiteit: "als ik uiteindelijk niet werkelijk besta, wie heeft dan eigenlijk een probleem?" Waar filosofie antwoorden geeft op vraagstukken, levert boeddhisme methode's om antwoorden op vragen te vinden. 

Om het uiteindelijke doel van verlichting te bereiken, oefenen boeddhisten in meditatie, studie en contemplatie.

Check out articles by HH Karmapa about the search for happiness and non-material values.

Check out HH Karmapas instructions on meditation.